måndag, januari 01, 2007

Jesus anklagar fariseer och laglärda

I Lukasevangeliet utslungar Jesus sju förbannelser mot fariséer (ett judiskt parti) och hycklande skriftlärda (rabbier), vilket direkt motsäger talet om Jesu fridsamhet och mildhet samt understryker hans militanta natur:
'Under detta tal bjöd en farisé honom /Jesus/ hem till sig, och han följde med in och lade sig till bords. Farisén blev förvånad över att han inte badade sig ren före måltiden,
men Herren sade till honom:

”Ni fariseer, ni rengör utsidan av bägare och fat, men ert inre är fullt av vinningslystnad och ondska. Begriper ni inte att han som har gjort utsidan också har gjort insidan? Nej, ge de fattiga vad som finns på era fat, så blir allt rent för er.

Ve er, fariseer, som ger tionde av mynta och vinruta och alla grönsaker men glömmer rättvisan och kärleken till Gud. Ni skulle göra det ena utan att därför försumma det andra. Ve er, fariseer, som älskar att sitta främst i synagogorna och bli hälsade på torgen. Ve er, ni är som gravar som inte syns, och människorna märker inte när de trampar på dem.”

Då insköt en av de laglärda: ”Mästare, det du säger är en förolämpning mot oss också.”

Han svarade: ”Ve också er, ni laglärda. Ni lastar på människorna bördor som är svåra att bära och rör inte ett finger för att lätta på bördorna. Ve er, som reser gravvårdar över profeterna, som era fäder dödade. Så vittnar ni om vad era fäder gjort och visar att ni godtar det; de dödade profeterna och ni reser vårdar över dem. /.../ Ve er, ni laglärda, som har tagit nyckeln till kunskapen. Själva har ni inte gått in, och dem som ville gå in har ni hindrat.”'
Luk 11:37-53

3 kommentarer:

Anders Branderud sa...

Originalversionen beskriver inte Torah-observerande fariséer utan en herodiansk hellenistisk grupp. [Källa

Den historiska personen Ribi Yehoshua kritiserade, i originalversionen av det som sedan förvrängdes till "Matteusevangeliet", dem för deras Torah-förkastande.

Det är ju bra!

Anders Branderud

Rafael sa...

Andra Korinterbrevet 13:8 Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan för sanningen. Du förnekar Honom Sanningen självt till förmån för din egen förvrängda version som sanningsvittne!
/ Daniel.

Anonym sa...

Amen Rafael! Jesus slungar inte ut några f-bannelser, däremot tillrättavisar han dem starkt och varnar för dem. Jag vet att budskapet om Jesus Kristus är sant, då jag själv har sett Honom livs levande!