lördag, december 23, 2006

Jesus: Misshandel av tjänstefolk är OK

Bilden av den fridsamme och blide Jesus får sig ännu en törn, när man läser att han förespråkade prygel av tjänstefolk som misslyckas med sina uppgifter:
"Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som av okunnighet gör sådant som förtjänar prygel, han skall bara piskas med några få rapp."
Luk 12:47-48
Den sistnämnda uppmaningen är anmärkningsvärd. Det spelar ingen roll att tjänaren i sitt oförstånd eller av bristande kunskaper inte klarar av en viss uppgift. Han skall piskas ändå!

Med tanke på hur illa Jesus menar att man skall behandla tjänstefolket, är det märkligt att den kristne säger sig vilja ha honom som sin herre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kom ihåg att detta är en liknelse, en bild för att folket skulle förstå vad han pratade om. På den tiden var det vanligt att en tjänare hade den relationen till sin herre, därför kunde folket lätt förstå vad han menade när han uttryckte sig på det här sättet.

Jesus hatar falskhet: "Herren avskyr den som är falsk,
men de rättrådiga har hans vänskap." Ords 3:32.

Här ger Jesus en bild för folket av vad han menar med en falsk tjänare. Det är den som vet vad som är rätt men ändå gör fel.

Jesus vänder sig också mot detta härskarsystem när han talar med sina lärjungar: "Ni vet att härskarna är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken. Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara den förste bland er skall vara de andras slav. Inte heller Människosonen har kommit för att bli tjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många." Matt 20:25-28
Vi ska alltså vara varandras tjänare och vara lojala mot varandra, inte prygla och bestraffa. Jesus säger ju också att han själv inte har kommit för att bli tjänad utan för att tjäna.

Det är viktigt att komma ihåg att för att förstå dessa liknelser bör man läsa dem i sitt sammanhang. Dessutom kräver det ibland en del förkunskap om den tiden som de skrevs.