fredag, december 22, 2006

Jesus dödar ett fikonträd

Den våldsamma naturen hos Jesus ger sig inte bara till känna i fråga om människor utan drabbar också växtvärlden. En dag får han syn på ett fikonträd. Han är hungrig och det vattnas i munnen på honom inför utsikten att något mätta sig med saftiga fikon. Men trädet bär inga fikon, för det är inte säsong. Då blir Jesus mycket arg, ledsen och besviken med den följden att han genast dödar trädet. Markus och Matteus har återberättat incidenten:
'När de gick från Betania nästa dag blev han (Jesus) hungrig. Då fick han på långt håll syn på ett fikonträd med gröna blad och gick dit för att se efter om det fanns något på det. Men när han kom fram hittade han ingenting annat än blad; det var inte rätta tiden för fikon. Då sade han till trädet: ”Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig!” Och lärjungarna hörde det.'
Mark 11:12-14

'När han tidigt på morgonen var på väg tillbaka till staden blev han hungrig. Han fick se ett fikonträd vid vägen och gick fram till det men hittade ingenting annat på det än blad. Då sade han till det: ”Aldrig någonsin skall du bära frukt.” Och med en gång vissnade trädet.'
Matt 21:19
Händelsen är märklig på ett annat sätt. Som Gud inkarnerad förutsätts Jesus vara allvetande. Ändå känner han inte till att det inte är säsong för fikon.

Att Jesus på detta sättet tar död på ett träd är mycket blamerande. Det pekar på hans våldsamhet, snarstuckenhet och hetsiga humör. Skulle någon t.ex. hugga ned ett äppelträd för att det inte bär frukt i månaden mars?

Om man tolkar incidenten metaforiskt, som bildspråk, blir det än värre. Ett ofruktbart träd är i Bibeln en vanlig bild för ett olydigt folk (jämför med Jer 8:13 och Luk 13:6-9). Passagen skulle då betyda att Jesus är beredd att begå folkmord, för den händelse att människorna inte lyder honom.

10 kommentarer:

Germany sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Germany sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag är mer än ett år för sent, men heh, du är rätt djävla galen andreas ewermyr. Öppna ögonen, Jesus(som han framställs av evangelieförfattarna) var dubbelmoralisk, tyrannisk och rentut oschysst. "Skit i dom fattiga, dom finns alltid här. Jag däremot är mycket viktigare för jag kommer inte att alltid finnas här". Sjukt att du håller på och fånar till dig med att säga från vilka böcker grejer är, etc.
Och om Gud bad dig om att göra ett tremeters hopp upp i luften JUST NU utan att ge dig någon hjälp, skulle det vara okej att bestraffa dig när du inte gör det? Eller ska din tro göra så att du kan det?
Borde trädet ha haft tillräcklig tro för att kunna pressa fram frukt i fel säsong, arbeta upp alla löven och pumpa in mer vatten, dra fram en massa glukos och göra sina förbannade fikon?
YEAAAAAAAAAAHHHHHHHH
du är galen, andreas ewermyr

Anonym sa...

Det är svårt att blogga med någon som bara utgår ifrån känslor och sitt hat emot kristendom, och som inte utgår ifrån egentlig fakta. Lowe, du kan inte ta en bibelvers ur sitt sammanhang och inte tänka på dess grund och med vilket syfte den skrevs. Skaffa lite teologisk vetskap om varför Jesus gjorde det han gjorde så ska du se att hans ord och gärningar håller för sanningen. Du kommer du inse att han inte är dubbelmoralisk utan äkta rakt igenom.

Anonym sa...

Det här är nog det dummaste blogginlägg jag läst.

Ninja Dixon sa...

Det vore intressant att höra en förklaring från de kristna fanatikerna här om varför det är intelligent och bra att Jesus dödar fikonträdet.

För jag misstänker att jag skulle råka riktigt illa ut om dessa tokstollar inte kan svara, det lär väl finnas en ursäkt att döda mig:

"Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen"

Johannes Nord sa...

Varför förbannar Jesus fikonträdet fastän det inte var rätt tid för fikon?
Här är texten ifråga:

Mark 11:12-14 (se även Matt 21:18-21)
När de gick från Betania nästa dag blev han hungrig. Då fick han på långt håll syn på ett fikonträd med gröna blad och gick dit för att se efter om det fanns något på det. Men när han kom fram hittade han ingenting annat än blad; det var inte rätta tiden för fikon. Då sade han till trädet: "Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig!" Och lärjungarna hörde det. (Bibeln 2000)

Det finns en mycket förnuftig förklaring till varför Herren Jesus förbannar fikonträdet fastän det inte var den rätta tiden för fikon.

Innan tiden för de färska fikon producerar fikonträdet små gröna knoppar vilka också går att äta fastän de inte är lika goda som de mogna fikonen. Dessa brukade vara ett alternativ för de hungriga och förbiresande i Israel. När fikonträdets löv växer ut växer även de gröna knopparna ut. De gröna knopparna faller dock bort innan de färska fikonen börjar formas. Om löven växer utan de gröna knopparna då kommer inte trädet att producera färska fikon. Låt oss med ovannämnda data i minne återigen läsa Mark 11:12-14 samt kommentera:

När de gick från Betania nästa dag blev han hungrig.

Kommentar: Herren Jesus är både Gud (Joh 20:28) och Människa (Luk 2:52). Som Människa blir Han hungrig.

Då fick han på långt håll syn på ett fikonträd med gröna blad och gick dit för att se efter om det fanns något på det.

Kommentar: Herren Jesus får syn på ett fikonträd med gröna blad. Han går närmare för att se om de gröna knopparna hade vuxit ut.

Men när han kom fram hittade han ingenting annat än blad; det var inte rätta tiden för fikon.

Kommentar: När Herren Jesus tog en närmare titt på fikonträdet fann Han inga gröna knoppar utan bara blad. Detta indikerar på att fikonträdet inte skulle producerafärska fikon.

Då sade han till trädet: "Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig!" Och lärjungarna hörde det.

Kommentar: Herren Jesus såg att trädet inte bar gröna knoppar, vilket indikerar på att det inte heller skulle producera färska fikon.

Skeptiker brukar ta Mark 11:12-14 som exempel för att påvisa att Nya Testamentet inte är pålitligt. En närmare titt på denna text visar motsatsen, nämligen att Nya Testamentet är pålitligt!

Läser vi vidare i Mark 11 inser vi att trädet som inte bar frukt vissnade:

Mark 11:20-21
Nästa morgon när de kom förbi fikonträdet såg de att det var förtorkat ända från roten. Petrus kom ihåg vad som hade hänt och sade till Jesus: "Rabbi, ser du, fikonträdet som du förbannade har vissnat!" (Bibeln 2000)

Frågan är vidare varför Herren Jesus förbannade trädet? Vi har redan förklarat att detta fikonträd inte skulle producera några färska fikon, därför förbannades trädet. Trädet är vidare en liknelse gällande de onda. De som inte bär goda gärningar kommer att förbannas, liksom trädet som inte skulle bära frukt förbannades.

Anonym sa...

Till Johannes Nord.

Jag tror inte Jesus förbannar "onda". Jesus är perfekt och älskar alla människor och letar efter varje förlorat "får" och gläds åt varje förlorad "son". Han vill ha alla människor,inte bara "goda" utan även "onda". Det är bara du och jag som inte är perfekt som tror att Gud skulle rata vissa människor, bara för att vi själva (tyvärr) gör det.

Angående själva liknelsen så tror jag på grund av ovanstående anledning att det inte var Jesus som sade detta om fikonträdet eller förbannade det. Han som skrev ner det som sades, evangelisten, måste tagit fel på person. Att vara hetlevrad och ratande stämmer mer överens med Petrus personlighet.

Hade det varit Gud som hade träffat på trädet som inte bar frukt, så skulle han sett till att det bar frukt, han hade inte sett till att det hade vissnat. Gud skapar, han bryter inte ner.

Rebecka

Miriam sa...

Gud har ingen skyldighet att upprätthålla livet för sin skapelse. Jesus behövde inte "döda" fikonträdet, han högg ju inte precis ner det eller så, det räckte helt enkelt att han inte längre önskade att det skulle hållas vid liv. Detsamma gäller människor. Jesus behöver varken begå folkmord eller döma oss, det gör vi så bra själva genom att inte ta emot det liv han vill ge oss. Valet är vårt; han tvingar oss inte. Men innan du pratar om hur härligt det är att vara olydig, se dig omkring: är kanske denna världen levande i sig själv, är du kanske levande av dig själv? Eller kommer allt liv världen har fått, även ditt eget, en dag att ta slut? Förväntar du dig att mänskligheten har rätt att kräva av honom som från början gav oss liv att han alltid håller sin hand utsträckt till vår räddning, även om vi själva skulle vägra att ta den, ja, rent av gör narr av honom? Trots att han i och med det nya förbundet till och med går så långt att han erbjuder oss att istället för tjänare få bli hans barn, och därmed få förlåtelse för att vi är och förblir olydiga? Det enda han begär av oss är ju att vi iallafall försöker att göra det lätt för honom att vilja ge oss liv...

Doktor Darling sa...

Jag tolkar denna handling och liknelse som att "om du inte kan tillgodose mina behov när jag har behoven utan när det passar dig (när det är säsong) så behöver du inte besvära dig alls".